utorok 23. júla 2019

Môj slovenský preklad knihy od Harryho Harringtona BONSAJOVÉ INŠPIRÁCIE 1 bol oficiálne vydaný







BONSAJOVÉ INŠPIRÁCIE 1 - slovenský preklad knihy od Harryho Harringtona je konečne oficiálne vydaný a dostupný cez našu stránku www.bonsajovekrajinky.sk :)

POZOR! Kniha vyšla v limitovanom počte 100 kusov a dostupných je už len 80!

PREČO SOM SA ROZHODOL PRELOŽIŤ A VYDAŤ TENTO TITUL?

Pretože v slovenskom jazyku je akútny nedostatok kvalitnej bonsajovej literatúry a knihy, ktoré sú dostupné, sú čo sa týka informácií v nich buď zastaralé, alebo rozoberajú bonsaje len povrchne a všeobecne.
Informácie si preto musia začínajúci bonsajoví nadšenci hľadať na fórach, alebo blogoch na internete. Informácie na fórach sú ale často poskytované aj inými začiatočníkmi, ktorí ešte niektoré veci nechápu, alebo problematike tvorby bonsajov vôbec nerozumejú. Prípadne si myslia že rozumejú, no na ich tvorbe to vôbec nevidno. Na blogoch zase nie sú informácie logicky, alebo chronologicky rozložené. A v slovenskom jazyku je ich tiež veľmi málo.
Objavenie tejto knihy, ako aj ďalších kníh od Harryho Harringtona mi prinieslo veľkú úľavu a zodpovedalo všetky moje otázky, ktoré som mal v hlave s odpoveďami z rôznych zdrojov totálne zmixované!

ČO NÁJDETE V TEJTO KNIHE?

Všetko, čo začínajúci, ale aj pokročilý bonsajista potrebuje!
V úvode do bonsajov Vám Harry vysvetlí, že bonsaje sa naozaj nerobia zo špeciálnych zakrpatených rastlín, ani nepestujú z "bonsajových semien", čo je bežným omylom, rozšíreným medzi laikmi.
Na príklade 13tich bonsajov Vám detailne a s podrobnou fotodokumentáciou ukáže cestu čerstvo vykopaného kmeňa, sadeničky zo záhradníctva, či vzdušne zakoreneného konára, až k výstavnému umeleckému dielu a medzitým Vám na rôznych príkladoch vysvetlí podrobne všetky techniky, ktoré sú k takejto tvorbe nevyhnutné - tvorba povrchových koreňov (nebari), budovanie kmeňa, budovanie koruny bonsaja, rozloženie konárov, budovanie konicity kmeňa aj konárov, strih a zaštipovanie toho ktorého druhu, frézovanie rán po odstrihnutých konároch a v detailnom sprievodcovi ku každému popisovanému druhu bonsaja popíše základné veci ako poloha, hnojenie, polievanie, strih a rez, rozmnožovanie, choroby a škodcovia a podobne.
A aby toho nebolo málo, Harry Vám podrobne vysvetlí, ako sa robia rôzne druhy vrúbľovania, aké násadky používa na frézovanie, ako frézovať dutinky (ura) vrátane rôznych tipov a trikov ako na to, vysvetlí Vám tiež ako ohýbať hrubé konáre listnatých stromov rôznymi technikami - vrátane narezávania konárov, ako ošetrovať mŕtve drevo na bonsajoch, ako postupovať aby vyzeralo realisticky, ako robiť vrchol na bonsaji (téma, ktorá sa pravdepodobne nikde inde nerozoberá a dá väčšine ľudí riadne zabrať) atd...
Nesmie samozrejme chýbať ani odsek venovaný bonsajovým substrátom.
A tiež sú niektoré kapitoly doplnené o techniky pre pokročilých, týkajúce sa strihu a rezu bukov, japonských javorov a smrekov.

OPLATÍ SA KÚPIŤ SI TÚTO KNIHU?

Mne sa oplatilo kúpiť si všetky Harryho knihy v anglickom jazyku a doteraz som nenašiel lepší zdroj informácií, ako sú tieto knihy, spoločne s jeho stránkou www.bonsai4me.com (kde si každý, kto hovorí anglicky môže zakúpiť originál tejto knihy v pôvodnom jazyku).
Za cenu menšiu ako je priemerná cena jedného bonsajového worshopu, či bonsajovej školy, dostanete neporovnateľne viac informácií, ako by Vám na jednej takejto akcii vedel ponúknuť ktokoľvek.
A navyše Vám na rozdiel od takýchto workshopov, kde sa preferujú vyspelejšie a drahšie stromy  Harry ukáže, že aj z jednoduchého, lacného a škaredého materiálu sa rokmi dá vytvoriť umelecké dielo!

Harry Harrington je uznávaný anlický bonsajový umelec, autor kníh a populárny lektor, ktorý Vám v tejto knihe zaručene poskytne aktuálne informácie o súčasných trendoch a praktikách vo svete profesionálnych bonsajových umelcov. A to všetko ľudskou rečou a prístupom.

P.S. -  Tento projekt bol počas uplynulých deviatich mesiacov robený s úprimným úmyslom priblížiť túto knihu Slovenským a Českým bonsajovým nadšencom a bez vidiny finančného profitu.
Že je akýkoľvek významný profit pri takomto súkromnom vydaní knihy na vlastné náklady nereálny, by Vám isto vedel potvrdiť ktokoľvek, kto sa o to kedy pokúsil.
Dúfam, že Vám táto kniha pomôže na Vašej ďalšej bonsajovej ceste aspoň tak, ako pomohla mne :)

Mimo Krištof

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

penjing

penjing