nedeľa 1. novembra 2015

YAMADORI

I went yamadorying last sunday with my gf.
It´s nice when your gf is supporting you in your hobbies :)
So this is my first ever autumn yamadori - little hornbeam - and if it makes it it is gonna be planted in some cool penjing composition :P


It looks like it has great rootball, but after I left it in a bucket submerged in water it disintegrated and reality showed itself. But it still had some cool roots and it might be sufficient for it to survive.
Later on before I planted it in a training pot in zeolit, I did cut the top off and made it a bit smaller because the trunk is not wide enough for such a hight.
It is now ready for winter with it´s pot in the ground.
I was so happy with it that I made my girl to make a picture of me with it :D


I didn´t need a permit for this one. There is a great orchard to be cleared anytime now that is over my village since communist times that nobody´s been taking care of for over 25 years.
Thats why there are some small hornbeams that haven´t had a chance to grow tall because of overgrown weeds and apple trees.
2 guys has been preparing trees for future bonsai in there for a few years and then suddenly large portion was cleared off without any notice to anybody and it broke their hearts. They lost some great material I was told. Áll the trees were pulled out by tractors and burned.
But everytime I´m in there looking for a potential bonsai, I always check if the tree haven´t been prepared in any way to make sure I don´t dig out somebody elses baby :)

SK:

S priateľkou sme boli v nedeľu na yamadori.
Je to super keď vás partnerka podporuje vo vaších hobby :)
Takže toto je môj vôbec prvý jesenný yamadori výkop - malý hrab - a keď to prežije, bude zasadený v nejakom suprovom penjingu :P

Vyzerá to že to má perfektný koreňový bal, ale po tom čo som to nechal chvíľku vo vedre ponorené vo vode, rozpadlo sa to a koreňov bolo zrazu len zopár.
No boli tam stále nejaké vlásočnice a myslím že by to mohol dať.
Neskôr som ešte strihol vrchol lebo kmeň je dosť tenký na takú výšku. A zasadil som to do misky do zeolitu. Už je to aj s miskou v zemi pripravené na zimu.
Bol som z toho taký šťastný, že som poprosil priateľku aby ma s ním sfotila :)

Na tieto výkopy nepotrebujem žiadne povolenie.
Nad našou dedinou je veľký bývalý sad ešte z čias komunizmu, o ktorý sa cez 25 rokov nikto nestaral. Rastú tam malé hraby, ktoré nemali šancu rásť do výšky kvôli prerasteným jabloniam a rôznej burine a kríkom.
2 naši bonsajisti si tam pár rokov pripravovali stromčeky a potom zrazu bola veľká časť vykĺčená, bez toho aby sa to dozvedeli čo sa chystá. Prišli tam o veľa krásnych kúskov. Bola to pre nich veľká rana. Všetky stromy boli vyťahané traktormi a spálené. (Kvôli nejakým európskym grantom pre udržiavanie krajiny).
Ale stále keď v sade čo zatiaľ nebol zlikvidovaný hľadám nejaký materiál, dobre sa pozriem, či náhodou nebol nejakým spôsobom pripravený, aby som ich nepripravil o ďalší vyhliadnutý kúsok.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

penjing

penjing